1965
Biokemija aminokiselina
Godine 1965. Alton Meister s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Cornell u New Yorku, SAD, u svojoj knjizi Biochemistry of Amino Acids predložio je količinu aminokiselina potrebnih za održavanje nemasne tjelesne mase na niskokaloričnoj dijeti.
1972
Proteinske potrebe organizma
Godine 1972. George L. Blackburn, MD, PhD s Harvard Medical School otkrio je potrebe organizma za proteinima (od 1,2 do 1,5 grama po kilogramu težine), na temelju čega je rođena prva normoproteinska dijeta koja je omogućila smanjiti masno tkivo bez promjene osjetljive i bitne ravnoteže organizma za potpuno očuvanje mišićne mase.
1986
Studija 7 zemalja
Godine 1986. pod vodstvom Ancela B. Keysa provedeno je najvažnije svjetsko nutricionističko istraživanje, tzv. Seven Countries Study. Studija je dokazala pozitivne učinke mediteranske prehrane. (A. Keys, A. Menotti, M.J. Karvonen et al., Diet and 15-year mortality in a seven country study, Am. J. Epidemiol 124 (6), prosinac 1986.).
1997
Farmalokoško liječenje pretilosti
Blackburn je 1997. godine objavio studiju pod nazivom "Farmakološki tretman pretilosti" (Nurs Clin Noth am. 1997.), koja je postavila temelje za "Liposukcijsku dijetu" kao farmakološku metodu mršavljenja.
2007
Liječenje pretilosti aminokiselinama
Godine 2007. prof. Gianfranco Cappello iz Poliklinike "Umberto" u Rimu došao je na ideju da se liječenje aminokiselinama provodi kroz nazogastričnu sondu, što mu je i uspjelo.
2009
Masovna klinička praksa
Godine 2009. Dr. Giuseppe Castaldo, voditelj odjela kliničke prehrane u bolnici "San Giuseppe Moscati" u Avellinu u Italiji, koji je od ranih 1990-ih koristio ovu dijetu na oko 20.000 pacijenata, proveo je studije slučaja na više od 600 pacijenata.
2010
EFSA prepoznaje biljna vlakna
Godine 2010. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dala je znanstveno mišljenje da glukomanan doprinosi gubitku težine u dnevnoj dozi od 3 grama uz energetski restriktivnu dijetu.
2010
UNESCO - Mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana je 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine jer je u većini znanstvenih članaka pokazala mnoge prednosti.
2011
Početak liposukcijske dijete
Od pionirskog istraživanja aminokiselina do njihove primjene u dijetetskoj terapijskoj praksi prošlo je pola stoljeća, ali kada su to spojili s mediteranskom prehranom i biljnim vlaknima, nastala je liposukcijska dijeta.